Boeuf Bourgignon

Een heerlijke klassieker, geserveerd met aardappelmousseline, tomatenchutney en chips van oesterzwam

Bereiding boeuf en vlees

1. Bak de spekdobbelsteentjes uit in de zonnebloemolie in een pan, zeef het spek uit het vet en bewaar beiden.
2. Bak de tomatenpuree even op in dezelfde pan (ontzuren) en zet apart.
3. Bestuif het rundvlees met bloem, bestrooi met zout en peper en bak het aan in de spekvet-oliemix in dezelfde pan.
4. Voeg uitgebakken spek, knoflook, laurier, tijm, tomatenpuree, rode wijn en bouillon toe.
5. Breng de boeuf tegen de kook aan en laat het vlees 1½ uur stoven.

Toevoeging

6. Snipper de ui en snij de champignons in zessen.
7. Smoor de ui glazig in de olijfolie, voeg champignons toe, bak rondom bruin en voeg toe aan het vlees.
8. Laat de boeuf nog 15 minuten doorgaren en breng op smaak met zout en peper.

À la minute

1. Trancheer het vlees.
2. Leg een lepel braadgarnituur op de bodem van een voorverwarmd diep bord.
3. Draai een quenelle knolselderijpuree, leg op het vlees en leg aan weerszijden van de quenelle een lepeltje tomatenchutney.
4. Leg de gebakken paddenstoelen om en op het vlees en decoreer met de chips en de peterselie. Begiet royaal met de braadsappen/saus en serveer direct.

Bekijk het recept voor de aardappelmousseline, tomatenchutney en oesterzwamchips op deze pagina.

Voor 10 personen

Ingrediƫnten

  • 200 gram gerookt ontbijtspek, in dobbelsteentjes
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 40 gram tomatenpuree (blik)
  • 1,5 kilo rundernek, in stukken van max. 3 cm dik
  • 50 gram bloem
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 blaadjes laurier
  • 5 takjes tijm
  • 500 ml rode wijn
  • 600 ml runderbouillon
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 50 ml olijfolie
  • 500 gram champignons
  • zout en peper