Polenta

Met geroosterde tomaat en geitenkaas

Bereiding polenta, deel 1

1. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de polenta toe.
2. Roer de polenta goed, zodat de bouillon wordt opgenomen.
3. Zodra de bouillon is opgenomen voeg je de kaas en boter toe. Meng alles goed, verdeel over de vormpjes en plaats in de koeling.

Bereiding kruidenolie

1. Pel de knoflooktenen, rits de takjes tijm, doe samen met de olijfolie in de mixer en mix alles tot een gladde olie.

Bereiding geroosterde tomaat

1. Leg de trostomaten op een bakplaatje en prik met de punt van een klein mesje een gaatje in elke tomaat.
2. Bedruip de tomaten met een beetje kruidenolie en plaats deze ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Bewaar de rest van de kruidenolie om later de polenta in te bakken.

Bereiding geitenkaas

1. Doe de geitenkaas en de crème fraîche in een kom, meng dit tot een gladde massa en voeg naar smaak peper en zout toe.

Bereiding polenta, deel 2

1. Haal de polenta uit de koeling en haal deze voorzichtig uit de vormpjes.
2. Verwarm een grote pan met een kruidenolie en bak de polenta aan beide kanten krokant. Laat de polenta liggen tot de onderkant helemaal krokant is en draai dan pas om; zo behoud je de krokante laag.
3. Haal ondertussen de tomaten uit de oven.
4. Zodra de polenta aan beide kanten krokant is, haal uit de pan en dep de overtollige olie eraf.

À la minute

1. Leg de polenta op een bord, verdeel de tomaten over de polenta en schep een lepel geitenkaas-mengsel op de polenta.
2. Besprenkel met balsamicoazijn, garneer met basilicumblaadjes en serveer.

Voor 10 personen

Ingrediënten polenta

  • 100 gram polenta
  • 400 ml groentebouillon
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 60 gram boter

Ingrediënten geitenkaas

  • 150 gram geitenkaas
  • 75 gram crème fraîche

Ingrediënten kruidenolie

  • 100 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm

Ingrediënten geroosterde tomaat

  • 10 trostomaten

Garnering

  • 2 takjes basilicum
  • 25 ml balsamicoazijn