Baba ganoush

Met pijnboompitten en chiliflakes

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Snijd de aubergine in de lengte door midden en snijd met een klein mesje een ruitvormig patroon in het vruchtvlees.
3. Besprenkel de aubergine met olijfolie, zout en peper en leg op een bakplaat. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en doe deze 45 minuten in de oven.
4. Zet een kleine steelpan op laag vuur en rooster de sesamzaadjes tot ze beginnen te kleuren. Als de sesamzaadjes bruin zijn doe je ze samen met de tijm, oregano, komijnzaad, paprikapoeder en wat zout in een kommetje.
5. Smelt de boter in hetzelfde steelpannetje en bak de pijnboompitjes tot ze goudbruin zijn. Zodra ze klaar zijn haal je de pan van het vuur en laat je ze 5 minuten staan.
6. Voeg het citroensap, de chiliflakes en 2 eetlepels van het kruidenmengsel toe. Schep alles uit de pan en laat op een bord afkoelen voor gebruik later.
7. Haal de blaadjes van de takjes peterselie en snijd deze fijn. 
8. Als de aubergine gaar is, haal dan met een lepel het vruchtvlees eruit en doe in een kleine handblender. Pers de teen knoflook uit en meng met de nog warme aubergine. Maal de aubergine fijn en breng op smaak met zout en peper.

À la minute

1. Leg de pitabroodjes op een bakplaat en warm ze op in de oven.
2. Leg de aubergine in een diep bord en bestrooi met de pijnboompitjes, kruidenmengsel en de fijngesneden peterselie. Serveer met de pitabroodjes.


 

Voor 10 personen

Ingrediënten aubergine

  • 3 aubergines
  • 1 teen knoflook

Ingrediënten pijnboompitten

  • 50 gram pijnboompitjes
  • 20 gram boter
  • 25 ml citroensap
  • 10 gram chiliflakes

Ingrediënten kruidenmengsel

  • 15 gram sesamzaad
  • 5 gram tijm, gedroogd
  • 5 gram oregano, gedroogd
  • 5 gram komijnzaad
  • 5 gram paprikapoeder
     
  • 10 mini pitabroodjes
  • 2 takjes platte peterselie