Bloemkoolsteak

Deze bloemkoolsteak wordt gerserveerd met prakaardappel en Hollandaise. Een prachtig gerecht om op tafel te zetten bij een sharing dinner, of als hoofdgerecht. 

Bereiding bloemkoolsteak

1. Verwarm de oven voor op 180 gradenCelsius.
2. Snijd de bloemkool in vieren en leg in een ovenschaal. Bestrijk met de hazelnootolie enkoolzaadolie en bestrooi met wat zout.
3. Rooster de bloemkool gedurende anderhalfuur in de voorverwarmde oven.
4. Schep elke 30 minuten alle olie over de bloemkool.
5. Rooster de hazelnoten in een droge bakpan en snijd deze grof.

Bereiding prak aardappel

1. Halveer de aardappelen, ze hoeven niet geschild te worden. Zet de aardappelen onder water in een pan met zout water. Kook deaardappelen gaar.
2. Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn en prak ze met de roomboter, grove mosterd en de room.

Bereiding zoetzure uien

1. Breng in een kleine pan suiker, water en de natuurazijn samen met de kruidnagels en het laurierblad aan de kook.
2. Pel ondertussen de uien en snijd deze doormidden.
3. Snijd de halve uien in vier parten en pel de laagjes ui los.
4. Voeg de ui toe aan de pan zoetzuur, breng nog een keer aan de kook en laat in het vocht afkoelen.

À la minute

1. Smelt de boter in een klein pannetje.
2. Neem een grote kom en meng hier de eidooiers en het sap van één citroen in.
3. Vul een pan met een laagje water en breng aan de kook. Zet de grote kom op de pan met lichtkokend water en klop de eidooiers met een garde. Blijf kloppen tot de eidooiers dikker worden, dit betekent dat ze gaar zijn.
4. Zodra de eidooiers gaar zijn schenk je de gesmolten boter er in een zeer dun straaltje bij. Spatel dit door zodat de saus luchtig blijft. Voeg het laatste bezinksel van de gesmolten boter niet toe. Neem de kom van het vuur en leg er een bord op om de Hollandaise warm te houden.
5. Verwarm de prak aardappel zachtjes op het vuur en verwarm de bloemkool nog 5 minuten inde oven.
6. Verdeel de aardappel over de borden en snijd de bloemkoolroosjes los van de steel.
7. Leg de bloemkoolroosjes op de prak aardappelen verdeel hier de zoetzure uien omheen.
8. Verdeel de hazelnoten over de bloemkool.
9. Maak het gerecht af met de Hollandaise en garneer met de tahoon cress.

Voor 10 personen

Ingrediënten bloemkoolsteak

1 grote bloemkool
50 gram hazelnoten
100 gr koolzaadolie
50 gram hazelnootolie

Ingrediënten prakaardappel

1 kg kruimige aardappelen
60 gram roomboter
40 gram grove mosterd
100 gram room

Ingrediënten Hollandaise

1 citroen
5 eidooiers
200 gram boter

Ingrediënten zoetzure uien

100 gram water
100 gram natuurazijn
100 gram suiker
3 rode uien
2 kruidnagels
1 laurierblad