Carrot cake met mandarijnsaus

Een heerlijke plantaardige variant op de bekende carrot cake. Bak één grote taart, of verdeel het beslag over kleine cupcakes.

Bereiding appelmoes

  1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukken.
  2. Doe de appel in de steelpan met het water en de suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten doorkoken, tot de appel helemaal zacht is geworden.
  3. Haal van het vuur, mix met de staafmixer en zet aan de kant

Bereiding carrot cake

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Schil de wortels en haal ze over de grove kant van de blokrasp.
  3. Hak de noten grof.
  4. Voeg de appelmoes, gehakte noten, azijn, hazelnootolie en vanille toe aan de wortels, roer door en laat 10 minuten staan.
  5. Meng de droge ingrediënten (bloem, Chinese 5 spice kruiden, baksoda, suiker en een snuf zout in een kom). Vouw dit vervolgens met een pannenlikker door de kom met wortel. Let op: het is belangrijk om niet te veel te mixen. Stop met roeren zodra je geen bloem meer ziet.
  6. Meng ten slotte de rozijnen kort door het beslag.
  7. Vet de bakvormpjes in en verdeel het beslag over de vormpjes, vul tot maximaal ¾.
  8. Bak gedurende 18 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Prik een satéprikker in de cake om te testen of hij gaar is, als hij er droog uit komt is het goed. Laat afkoelen.

Bereiding hazelnoten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en laat 4 minuten roosteren in de voorverwarmde oven. Hussel de noten en laat nogmaals 4 minuten roosteren.
  3. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  4. Maak wanneer je de hazelnoten uit de oven hebt gehaald de karamel (niet eerder, anders zal de karamel niet meer schenkbaar zijn).
  5. Doe de suiker en het water in een kleine pan en roer tot een egaal geheel. Zet op laag vuur en roer niet meer! Laat de suikersiroop doorkoken tot een mooie bruine karamel.
  6. Schenk de karamel over de gebruinde hazelnoten en laat volledig afkoelen.
  7. Mix in een keukenmachine tot een mooie crumble.

Bereiding glazuur

  1. Doe alle ingrediënten behalve de mandarijnzest in een ruime kom.
  2. Rasp de schil van de mandarijnen boven deze kom, bewaar de rest van de mandarijnen, die zijn voor de saus.
  3. Meng alle ingrediënten tot een gladde crème en doe in een spuitzak.

Bereiding mandarijnsaus

  1. Pel de mandarijnen en verwijder de witte vliesjes.
  2. Verwarm de boter in een steelpan en bak hierin de mandarijnenpartjes tot ze uit elkaar vallen.
  3. Voeg 2 eetlepels suiker en de plantaardige room toe en laat nog even pruttelen. Kijk uit dat dit geheel niet te hard kookt.
  4. Blend alles met een staafmixer en passeer door een fijne zeef.
  5. Kook de saus indien nodig een beetje in om hem iets dikker te maken.

À la minute

Spuit een mooie toef op de carrot cakes met het glazuur. Gebruik een pommes-parisiènneboor om een kuiltje in het glazuur te maken en vul hem met de mandarijnensaus. Garneer met de hazelnoot crumble.

Voor 10 personen

Ingrediënten appelmoes

1 appel (Goudrenetten of Elstar)
50 g suiker
50 ml water

Ingrediënten beslag

3 wortels
10 ml appelazijn
snufje vanillepoeder
60 ml hazelnootolie
180 g bloem
25 g Chinese 5 spice kruiden
5 g baksoda
50 g suiker
50 g rozijnen
100 g gemengde noten
Snuf zout

Ingrediënten crumble

100 g hazelnoten
150 g suiker
50 g water

Ingrediënten saus & glazuur

Saus
4 mandarijnen
25 g vioblock boter
100ml flora 15% room
Suiker afhankelijk van zoetheid mandarijnen

Glazuur
125 g vioblock boter
150 g poedersuiker
1 tl vanille
Mandarijnzest (van de mandarijnen van de saus)