Chocolademousse

Een heerlijke veganistische chocolademousse, geserveerd met zelfgemaakte kletskoppen en perengel.

Bereiding chocolademousse

1. Doe de chocoladedruppels in een hittebestendige kom.
2. Zet de kom op een pan met een bodempje heel zacht kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat de chocolade (onder af en toe roeren) smelten.
3. Neem de kom van de pan en laat de chocolade 5 minuten afkoelen.
4. Klop de slagroom samen met de suiker stijf in een grote kom. De slagroom moet lobbig zijn, dan wordt de chocolademousse het lekkerst!
5. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom. Blijf net zo lang door elkaar spatelen tot alle slagroom en chocolade goed gemengd is.
6. Voeg er nog een snuf zeezout aan toe en roer nog een keer goed door elkaar.
7. Verdeel over de glazen en zet minimaal 1,5 uur in de koelkast om op te stijven.


Bereiding kletskoppen

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Hak de amandelen.
4. Meng de plantaardige boter met de witte basterdsuiker en het snufje zout in een kom.
5. Voeg de bloem, kaneel, gehakte amandelen en water toe. Meng tot een egaal geheel.
6. Verdeel het beslag in 10 kleine hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
7. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag, want tijdens het bakken lopen de kletskoppen uit.
8. Zet de bakplaat in de oven en bak voor 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de kletskoppen goed in de gaten, ze verbranden snel!
9. Laat de kletskoppen afkoelen.


Bereiding perengel

1. Bekleed een bakplaat met slagersfolie.
2. Doe het perensap met de suiker en het citroensap in een steelpan en breng aan de kook.
3. Voeg al roerende met een garde de agar agar beetje voor beetje toe.
4. Stort het mengsel op de beklede bakplaat, vraag de culinair coach voor extra uitleg.
5. Koel gedurende 15 minuten terug in de koelkast.
6. Steek vormpjes naar keuze uit.


À la minute

1. Neem de glazen chocolademousse uit de koeling.
2. Garneer met de kletskop, perengel en de basil cress.

Voor 10 personen

Ingrediënten

Chocolademousse
250 gr pure chocolade 
500 ml flora room 
35 gr suiker

Kletskoppen
25 gr plantaardige boter 
100 gr witte basterdsuiker
50 gr bloem 
3 gr kaneel 
30 ml water 
40 gr amandelen
Snuf zout

Garnering
1/2 bakje basil cress
200 ml biologisch perensap
50 gr suiker
2 gr agar agar
10 gr citroensap