Gegrilde prei met sinaasappelvinaigrette
Een heerlijk shared dining recept. Deze gegrilde prei heeft een volle smaak, maar knipoogt naar het voorjaar door de frisse sinaasappelvinaigrette. Kortom, het is jaarrond een smakelijk gerecht!Bereiding prei
1. Verwijder het groen van de prei en was deprei.
2. Breng een pan met water en 20 gram zoutaan de kook.
3. Rasp ondertussen de schil van desinaasappel en voeg de schil toe aan hetkokende water.
4. Blancheer de prei tot deze beetgaar is en depdroog met keukenpapier.
5. Snijd de prei in 3 gelijke stukken. Laatuitlekken op keukenpapier en ga ondertussenverder met de vinaigrette.
Bereiding vinaigrette
1. Maak de sjalot schoon en snipper fijn.
2. Doe de azijn, sinaasappelsap, sjalot enmosterd in een litermaat en maal fijn met destaafmixer.
3. Schenk de olie in een zeer dun straaltje bijhet mengsel terwijl de staafmixer draait,hierdoor zal de vinaigrette binden, dit wordtook wel monteren genoemd. Proef en breng opsmaak met versgemalen witte peper en zout.
Bereiding shiitake
1. Maak de ui schoon en snipper fijn.
2. Doe de ui, palmsuiker, laurierblaadjes, water ensojasaus in een pan en breng aan de kook. Laat 15minuten doorkoken, zeef de saus en bewaar koud.
Dit is de hachee ketjap.
3. Snijd de shiitakes in plakjes en haal door demaïzena.
À la minute
1. Verwarm de grillpan tot hij goed heet is en grill deprei rondom circa 2 minuten tot er mooie grillstrepenontstaan.
2. Doe de hachee ketjap in een pan en laat ietsinkoken. Verwarm ondertussen de olie tot 180 gradenCelsius en frituur de shiitakes tot ze krokant zijn. Laatuitlekken op keukenpapier.
3. Glaceer de shiitakes met de hachee ketjap.
4. Serveer de prei met de sinaasappelvinaigrette en deshiitakes.