Gepocheerde peer met specerijensiroop en een kletskopje
Geserveerd met vanille-ijs, naar recept van Julius Jaspers.Bereiding gepocheerde peer
1. Schil de peren, laat de steeltjes zitten en verwijder met een pommes pariesenne boor de klokhuizen aan de onderkant. Maak de citroenen schoon en snijd door de helft.
2. Zet de peren rechtop in een passende pan, snijd ze eventueel iets bij en bedek met witte wijn, water, suiker, citroen, kaneelstokjes, folie, steranijs en de kruidnagels. Breng zachtjes aan de kook.
3. Laat de peren 45 minuten zachtjes garen en controleer de gaarheid met een vork of satéprikker.
4. Laat de peren afkoelen in het kookvocht.
Bereiding siroop
1. Plet de kardemompeulen en bewaar.
2. Snijd het vanillestokje in de lengte door de helft en haal het vanillezaad eruit.
3. Breng suiker, water, het kaneelstokje, de vanille en de vanillestokjes, steranijs en kardemom tegen de kook aan. Laat een half uur trekken.
4. Controleer de dikte van de siroop, laat anders nog iets inkoken. Zeef de specerijen eruit en breng op frisse smaak met wat citroensap. Let op, de siroop wordt nog dikker wanneer hij afkoelt.
Bereiding kletskop
1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm hier kleine balletjes van (circa 3cm doorsnee). Druk de balletjes plat en leg deze goed uit elkaar op een ingevet bakblik.
2. Bak de kletskoppen 12 minuten op 200 graden Celsius.
3. Laat afkoelen, breng eventueel nog in vorm door de kletskoppen warm over een deegroller te leggen.
A la minute
1. Zet de peer rechtop op een bord, schenk de siroop over de peer en rasp hier wat limoen overheen. Leg een mooie quenelle vanille-ijs naast de peer een steek hier als laatste de kletskop in.
2. Garneer met een takje munt en poedersuiker, serveer direct.