Kokos panna cotta met vruchtencoulis en amandelcrumble

Een recept voor een bijzonder dessert, de sabayon schenk je aan tafel uit. Zo zit er een leuk show-element in dit nagerecht. 

Bereiding panna cotta

  1. Vet de siliconen muffinvormpjes in met een klein beetje olie.
  2. Doe de kokosmelk, suiker en het snufje zout in een pan en verwarm. Voeg vervolgens de agar agar en de rasp en sap van 1 limoen toe en breng aan de kook. Laat al roerende 2 minuten doorkoken.
  3. Haal een lepel door de pan om te kijken of de agar agar is opgelost, mocht je nog klontjes zien laat je het mengsel iets langer doorkoken.
  4. Neem van het vuur en voeg vervolgens de room toe, meng goed door elkaar.
  5. Zet de muffinvormpjes op een bakplaat of snijplank.
  6. Giet het mengsel in de muffinvormpjes, vul voldoende vormpjes voor alle gasten.
  7. Zet de muffinvormpjes in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven. 

Bereiding amandel crumble

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Meng de bloem, suiker en het amandelmeel door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf dit met je vingertoppen door het mengsel heen tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  3. Meng ten slotte het amandelschaafsel kort door het deeg heen, het schaafsel mag iets breken.
  4. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 10-15 minuten krokant en goudbruin.

Bereiding coulis

  1. Snijd het fruit in kleine blokjes en verwijder eventuele steeltjes.
  2. Doe het fruit samen met het suiker en citroensap in een pan en breng zachtjes aan de kook. Laat circa 10 minuten doorkoken tot het fruit helemaal zacht is geworden. Voeg eventueel wat water toe om het kookproces te versnellen en de saus iets dunner te maken.
  3. Pureer met een staafmixer en passeer het mengsel door een zeef. Vang de coulis op en bewaar tot later gebruik.

Bereiding aangemaakt fruit

  1. Verwijder eventuele steeltjes van het fruit en snijd het vruchtvlees in gelijke stukjes.
  2. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd zeer fijn.
  3. Meng het fruit met de munt en de rode wijnazijn.

À la minute

  1. Haal de panna cotta voorzichtig uit de vormpjes en verdeel over voldoende borden. Je kunt ze er makkelijk uit halen door de muffinvormpjes in een bak met warm water te zetten. Zo laten ze beter los. Vraag anders je culinair coach om hulp.
  2. Lepel wat coulis naast de panna cotta, leg hier wat aangemaakt fruit bovenop en maak af met de amandel crumble.

Voor 10 personen

Ingrediënten panna cotta

400 ml kokosmelk
400 ml flora room
100 gr suiker
Snufje zout
7 gr agar agar
1 limoen

Ingrediënten vruchtencoulis

400 gr bevroren fruit
40 gr suiker
Sap van 1 citroen

Ingrediënten amandelcrumble

50 gr koude boter
50 gr bloem
50 gr suiker
50 gr amandelmeel
25 gr amandelschaafsel

Ingrediënten aangemaakt fruit

300 gr seizoensfruit
30 gr rode wijnazijn
2 takjes munt