Pita met bonen-muhammara dip en aioli

Er gaat niets boven zelfgemaakte pita's! Ook zonder keukenmachine kun je hiermee aan de slag. We serveren ze met een bonen-muhammara dip en aioli. 

Bereiding pita - I

  1. Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.
  2. Meng de bloem, gist, gedroogde kruiden en 250 ml water met elkaar. Voeg vervolgens het zout toe en kneed tot een samenhangend deeg. Als het wat te droog is kun je wat extra water toevoegen. Leg het deeg op de werkbank en kneed 15 minuten tot een elastisch deeg.
  3. Laat het deeg afgedekt onder een stuk folie minimaal een half uur rusten.

Bereiding muhamarra

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Meng de paprika’s met de olijfolie en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster gedurende 15 minuten.
  3. Kneus ondertussen de knoflook en verwijder de schil. Voeg na de 15 minuten de knoflook toe, rooster nogmaals 15 minuten tot de paprika’s zwart beginnen te worden.
  4. Rooster ondertussen de walnoten in een droge pan en hak grof.
  5. Doe de pepers samen met de knoflook, blaadjes tijm, gehakte walnoten, chilivlokken, balsamico azijn, paprikapoeder en wat zout in een handblender. Pulseer tot een grove pasta.

Bereiding witte bonen dip

  1. Doe de olie in een sauspan en zet op middelhoog vuur.
  2. Kneus de knoflook en voeg samen met de takjes tijm toe aan de olie. Bak gedurende 2 tot 3 minuten tot de knoflook begint te karamelliseren. Verwijder de knoflook en haal de takjes tijm uit de olie. Neem 2 eetlepels olie (ca 30 ml) uit de pan en zet weg tot later gebruik.
  3. Doe de witte bonen samen met de resterende 70 ml olie in de maatbeker. Voeg 1 eetlepel water en een halve theelepel zout toe. Mix met de staafmixer tot een gladde pasta, voeg extra water toe indien nodig.
  4. Doe de witte bonen dip over een diep bord en verdeel hier de muhammara overheen.
  5. Garneer met de krokante blaadjes tijm en de overgebleven olie.

Bereiding pita – II

  1. Maak 10 gelijke bolletjes van het deeg en maak plat met je handen tot plakken van een halve centimeter dik.
  2. Leg de plakken op een bakplaat en bak ze 8-10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht beginnen te kleuren. De pita mag wit blijven van kleur.

Bereiding aioli

  1. Maak de tenen knoflook schoon en hak grof.
  2. Meng alle ingrediënten in een maatbeker en mix met een staafmixer tot een gladde aioli.

Voor 10 personen

Ingrediënten pita

500 gr bloem
3 gr gemengde gedroogde Italiaanse kruiden
10 gr zout
7 gr gedroogde gist
300 ml water

Ingrediënten muhammara

2 rode paprika’s
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
5 gr gerookt paprikapoeder
2 gr chilivlokken
30 gr balsamico azijn
40 gr walnoten

Ingrediënten bonendip

240 gr witte bonen
3 takjes tijm
1 teen knoflook
70 ml olijfolie

Ingrediënten aioli

50 ml aquafaba (vocht van kikkererwten)
2 tenen knoflook
200 ml zonnebloemolie
5 ml citroensap