Steak van spitskool

Deze spitskool wordt geserveerd met chimichurri, gerookte amandelen en knolselderijpuree, een prachtig hoofdgerecht, of piece van een shared dining menu.

Bereiding spitskool

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Snij de spitskool in de lengte door zessen. Laat het hart zitten, hierdoor valt de spitskool niet uit elkaar.
3. Verwarm wat zonnebloemolie in een grillpan en grill de stukken spitskool aan beide platte kanten tot er grillstrepen ontstaan.
4. Leg de spitskoolhelften op de ovenplaat.
5. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit.
6. Maak een marinade van de olijfolie, peper, zout en de geraspte schil en het sap van de sinaasappel.
7. Zet de spitskool voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zodra deze klaar is, besprenkel je de spitskool met de marinade.

Bereiding knolselderijpuree

1. Snijd de schil van de knolselderij en snijd hem in kleine stukken.
2. Breng de melk aan de kook en voeg het zout toe.
3. Kook de stukken knolselderij gaar in de melk.
4. Doe de gegaarde knolselderij, het zout en de mierikswortel in de keukenmachine, voeg een scheutje van de melk toe en draai tot een gladde puree. Voeg eventueel meer melk toe om de gewenste dikte te bereiken. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Bereiding chimichurri

1. Pluk de blaadjes oregano en peterselie van de steeltjes en snijd zeer fijn.
2. Maak de sjalot en knoflook schoon, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd alles fijn.
3. Doe de gehakte kruiden, ui, knoflook en peper in een kom. Voeg de olijfolie, rode wijnazijn en het sap van de halve citroen toe. Roer door, proef en breng op smaak met peper en zout.

À la minute

1. Verwarm de spitskool en knolselderijpuree indien nodig.
2. Leg de gegrilde spitskool op een grote plank en bestrooi met de gehakte amandelen. Doe de knolselderijpuree in een kom en zet erbij, evenals de chimichurri. 

Voor 10 personen

Ingrediƫnten

Steak
1 spitskool
3 el olijfolie
1 sinaasappel

Chimichurri
70 gr peterselie                
15 gr verse oregano      
1 sjalot                         
1 rode peper                     
3 teentjes knoflook
20 ml rode wijnazijn
100 ml olijfolie

Knolselderij
500 gr knolselderij
300 ml melk
5 gr zeezout
15 gr mierikswortel

Garnering
50 gr gerookte amandelen