Tarte tatin
Met appelsiroop en crème fraîcheBereiding karamel
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Doe de 120 gram suiker in een ronde pan en zet op laag vuur. Smelt de suiker langzaam totdat deze begint te kleuren.
ROER NIET AAN DE SUIKER. SCHUD ENKEL AAN DE PAN INDIEN NODIG
3. Als alle suiker vloerbaai is en een mooie donkere kleur heeft gekregen voeg je de boter toe. Laat de boter smelten en meng met de gekarameliseerde suiker, haal de pan van het vuur.
Bereiding appelsiroop
1. Schil de appels en haal met een appelboor de klokhuizen eruit. Bewaar de schillen en klokhuizen.
2. Doe de schillen en klokhuizen in een kleine steelpan samen met 250 ml water en 100 gram suiker. Laat 20 minuten inkoken en passeer door een zeef. Kook het vocht eventueel nog verder in naar smaak.
Appelvulling
1. Snijd de appels in de lengte in tweeën. Snijd ze bij zodat ze allemaal ongeveer even hoog zijn en snijd de onderkanten plat (ze moeten straks rechtop in de pan staan).
2. Zet alle appelstukken zo dicht mogelijk tegen elkaar aan rechtop in de karamel.
3. Zet de pan met karamel weer op het vuur en zodra de karamel kookt doe je de pan 10 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Haal de pan uit de oven en laat kort afkoelen.
5. Rol de plak bladerdeeg uit zodat deze 5cm groter is dan de diameter van de pan.
6. Leg het midden van de plak op het midden van de pan en bedek de appels met het deeg. Vouw de buitenste rand van het bladerdeeg om de appels heen zodat de appels helemaal zijn ingepakt met deeg.
7. Klopt een ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg met een dunne laag ei. Maak een aantal kleine gaatjes in het deef zodat enige stoom kan ontsnappen.
À la minute
1. Zet de tarte tatin in de oven en bak 20 minuten op 180 graden Celsius.
2. Haal de taart uit de oven wanneer de bovenkant bruin is. Leg een snijplank op de pan en draai het geheel om.
3. Snijd de taart in het gewenste aantal stukken en serveer met een lepel crème fraîche en appelsiroop.