Tiramisu à la Freek

Onze collega Freek heeft een heerlijk recept voor tiramisu met een amandelcrumble uitgewerkt. Hiermee steel je gegarandeerd de show tijdens een gezellig diner.

Bereiding koffiecrème

1. Roer de mascarpone los met een garde. Roer hier vervolgens de koffie doorheen.
2. Sla de slagroom samen met de amaretto volledig stijf op.
3. Voeg een klein beetje van de slagroom toe aan het mascarponemengsel en spatel dit er met een pannenlikker doorheen. Dit noem je familie maken, de twee onderdelen moeten eerst even aan elkaar wennen. Spatel vervolgens de rest van de slagroom in twee delen door de mascarpone. Het is belangrijk dat je de lichte massa toevoegt aan de zware massa, zo gaat het luchtige niet verloren.
4. Giet de koffiecrème in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast

Bereiding amandel crumble

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Halveer de amandelen en plaats in een grote mengkom
3. Breek de lange vingers in ongeveer 4 stukken per lange vinger.
4. Meng de suiker met het eiwit.
5. Meng de lange vingers, de amandelen en het suiker-eiwit mengsel met elkaar.
6. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.  
7. Bak gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
8. Laat afkoelen en breek in stukjes

À la minute

1. Doe een laag van de koffiecrème in een diep bord, leg er een paar stukjes van de amandel crumble op. Herhaal en maak af met een laatste laagje koffiecrème.
2. Haal de pure chocolade uit de koelkast en rasp over de tiramisu.
3. Knip de basil cress los en garneer het gerecht.

Voor 10 personen

Ingrediënten

Koffiecrème
500 gr mascarpone
250 gr slagroom
2 espresso's (koud)
2 el amaretto

Amandel crumble
20 lange vingers
125 gr blanke amandelen
150 gr suiker
45 gr eiwit

Garnering
1/2 bakje basil cress
stuk pure chocolade