Tortilla de patatas
Met gekarameliseerde uiBereiding gekarameliseerde ui
1. Zet een kleine bakpan op laag vuur en voeg de boter toe.
2. Snijd de ui door midden, snijd beide helften in reepjes en doe deze in de bakpan. Laat de reepjes rustig karameliseren totdat ze zacht en bruin zijn. Dit duurt ongeveer 30 inuten. Als de ui helemaal zacht en gekarameliseerd is voeg je de sherryazijn naar smaak toe. Laat de ui afkoelen voor later gebruik.
Bereiding tortilla, deel 1
1. Doe de zonnebloemolie in de pan en zet de pan op laag vuur.
2. Snijd de ui door midden en verwijder de buitenste schillen. Snijd de ui daarna in dunne plakjes.
3. Snijd de aardappels door midden, leg de aardappel met de platte kant op de snijplank en halveer deze in de lengte. Snijd de kwarten aardappelen in plakjes van 2mm.
4. Doe de uien en aardappelen in de pan wanneer de zonnebloemolie goed warm is. Bak deze tot ze goudbruin en gaar zijn.
5. Klop ondertussen de eieren los in een ruime kom en breng dit op smaak met peper en zout.
6. Voeg de goudbruine ui en aardappels met een schuimspaan toe aan de losgeklopte eieren. Zo blijft de overtolligeolie in de pan. Laat dit 5 minuten staan.
Bereiding tortilla, deel 2
1. Knip een stuk bakpapier tot een cirkel die precies op de bodem van de pan past.
2. Voeg een klein beetje olie toe, leg daar de uitgeknipte cirkel bakpapier op en zet de pan op laag vuur.
3. Doe het ei-, ui- en aardappelmengsel in de pan en zorg dat alles goed verdeeld is over de pan. Doe een deksel op de pan en laat de tortilla ongeveer 15 minuten garen.
4. Zodra de bovenkant van de tortilla gestold is leg je een plat bord op de koekenpan en draai je de tortilla in zijn geheel om op het bord. Laat de tortilla omgekeerd terug in de pan glijden.
5. Gaar deze nog 5 minuten door en haal uit de pan.
À la minute
Snijd de tortilla in puntjes en leg op elk puntje een klein beetje gekarameliseerde ui.